Datolyaszilva

A datolyaszilva (Diospyros kaki) a hangavirágúak  rendjébe és az ébenfafélék  családjába tartozó ősi kultúrnövényfaj. Egyéb nevei: sharonfruit, hurma, kákó, persimon, kakiszilva.
Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában.
A gyümölcsök ősszel kezdenek érni. Nagy méretű termése a közel fél kg-ot is elérheti. A termések alakja igen változatos. Lapított gömb és megnyúlt típusok is előfordulnak. A hamvaszöld, viaszos gyümölcsök ősszel, a lombszíneződéssel egy időben színeződnek, citrom, narancs vagy vörös színt kapnak, és a termések sokáig a fán maradnak. Az őszi kertnek szép díszei, matuzsálemi kort is megérhetnek. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puha, édes sárgabarack-dzsem ízű.

43818150_556268041470901_5870573625803373369_n

Rojo Brillante

Gyümölcse októbertől szüretelhető. 20-40 dkg súlyúak. Színük a sárgától a sötét pirosig terjed, fajtától függően. Kinézete, állaga a paradicsomhoz hasonlít leginkább. Éretlen állapotban szájat összehúzó csersavat tartalmaz. A gyümölcs utoérlelése szükséges (ekkor a csersav lebomlik). Csak akkor fogyasztható, ha teljesen puha tapintású. Cukorban, karotinban és C-vitaminban gazdag, különleges ízű gyümölcs. Gyümölcse frissen, aszalva, krémnek és lekvárnak készítve is fogyasztható.

43985083_341324699968191_5982238521616576282_n

Vaniglia

A gyümölcsök ősszel kezdenek érni, 2-3 hónapig eltartható. Éretlenül csersavas, utóérő gyümölcs, az egyik legnagyobb termésű fajta. Kinézete a paradicsomhoz hasonlító, kb. 8-10 cm nagyságú, 40-50 dkg világos narancsszínűek, gömbölyűek. Magnélküli, kellemesen vaniliaízű. A gyümölcs utoérlelése szükséges – ekkor a csersav lebomlik. Házilagos körülmények között egyszerűen almák közé kell rakni . Az alma érésekor megfelelő mennyiségű etiléngáz szabadul fel amitől a datolyaszilvában lévő csersav elbomlik és a gyümölcs megpuhul.Csak akkor fogyasztható, ha teljesen puha tapintású. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puha , édes sárgabarack- kellemesen vaníliás ízű. Cukorban, karotinban és C-vitaminban gazdag, különleges ízű gyümölcs. Gyümölcse frissen, aszalva, krémnek, lekvárnak készítve is fogyasztható.